keskiviikkona, kesäkuuta 03, 2015

10 vuotta yrittäjänä

Hyvää huomenta! Tänä iltana vietämme Aurinkokulman kymppijuhlia! Olen siis ollut kymmenen vuotta yrittäjänä... Oho, kylläpäs aika kuluu nopeasti! Muistan sen kuin eilisen päivän, kun reilu kymmenen vuotta sitten menin pankkiin omasta mielestäni maailman parhaimman ja upeimman liiketoimintaidean kanssa! Pankinjohtaja lähes nauroi minut ulos, sillä kassavirta ei ollut kuulunut sanavarastooni, eikä se ollut muutenkaan ideani päätavoite. Yritin vakuutella, että kassavirtaakin olisi luvassa, mutta kerroin myös, että minua motivoisi enemmän se, että saisin tehdä rakastamaani työtä aitojen ihmisten kanssa ja minun tavallani - ihmisiä osallistuttamalla ja aktivoimalla jokaisen omat kyvyt ja tarpeet huomioiden. Upeasta visiostani huolimatta, pankinjohtaja neuvoi minua vielä pohtimaan ja laskemaan kassavirtatuloksia - ne kun motivoisi häntä jos yhteistyötä mielisin... :D No, kyllä minä sen ymmärsin, että pankinjohtaja oli nähnyt lamavuodet ja varmasti monta muutakin innostunutta ja myöskin lannistunutta uutta yrittäjää... Lopulta kuitenkin sain pankinjohtajan luottamuksen eli solmin toisen pitkäaikaisen avioliittoni ;D ja pääsin toteuttamaan unelmaani!

Aloitimme Markon kanssa keväällä 2005 remontin ja kesällä 2005 aukesi kuusipaikkainen asuntola Aurinkokulma. Kuusipaikkaisesta asuntolasta laajensimme muutaman vuoden sisällä 12- paikkaiseksi ja 2010 laajensimme 19-paikkaiseksi. Lähes koko viime vuoden kestävässä remontissa jokaiselle asukkaalle tuli omat kylpyhuoneet, joten paikkalukumme laski kuuteentoista. Avasimme kuitenkin samoihin aikoihin, eli tämän vuoden alussa uuden seitsenpaikkaisen tilapäishoitoyksikkö Aurinkotuvan. Päivätoiminnan aloitimme asuntolan kellaritiloissa vuonna 2006, ensin 20-paikkaisena ja vuonna 2012 siirryimme erillistiloihin. Nyt päivätoimintayksikkömme Aurinkopajan asiakaspaikkamäärä on 40. Lisäksi alusta asti tuotteitamme on ollut myös aamu,- päivä- ja iltapäivähoito, henkilökohtainen apu, neuropsykiatrinen valmennus ja kerho- sekä leiritoiminta. Asiakkaamme ovat pääsääntöisesti aikuisia kehitysvammaisia, mutta myöskin muita erityistä tukea ja ohjausta tarvitsevia aikuisia sekä lapsia. Henkilökuntaa oli aluksi yksi, eli minä, ja nyt minun lisäkseni on liki 30 työntekijää.


Jaa-a. Melkoista rumbaa on tämä kymmenen vuotta ollut! Enkä tarkoita nyt pahassa mielessä vaan ihan yleisestikkin. :) Tämä yrittäjyyteni on elämäntapa, ja niin se varmasti monella muullakin yrittäjällä on, alasta riippumatta. Työ- ja vapaa-aika sekoittuvat ja useinmiten työ ei edes tunnu työltä ja toisinaan vapaa-aika meneekin työasioissa. Minulta kysytään usein, että alkaisinko vielä yrittäjäksi jos tietäisin etukäteen kaikki ilot ja surut? No, en minä työtä ole koskaan pelännyt, enkä pelkää edelleenkään. Monen polven yrittäjänä olen nähnyt, että menestyvän yrittäjän pitää tehdä työtään intohimolla ja sydämellä. Se, että yritys on kasvanut sen kokoiseksi, että puhutaan kymmenistä työntekijöistä, vaatii jo erilaista suhtautumista asioihin - kun ei enää itse pysty eikä voi joka soppaa hämmentää, vaikka kuinka tahtoisi ja haluaisi... :D Tämä suuri vastuu jota kannan asiakkaista sekä työntekijöiden työpaikoista, saattaa välillä minua hirvittää. Mutta tiedän, että jos teen oman työni mahdollisimman hyvin ja saan pidettyä ympärilläni nämä kaikki mahtavat työkaverit, niin vastuunjakajia löytyy ja oma taakkani kevenee - vaikkei se vastuu koskaan kokonaan poistu, eikä kuulukkaan poistua.

Jos en olisi aikoinani perustanut Aurinkokulmaa, en olisi koskaan päässyt tutustumaan uskomattoman upeisiin ja mahtaviin asiakkaisiin ja heidän läheisiinsä. En olisi myöskään koskaan päässyt valitsemaan ympärilleni tätä mahtavaa työntekijätiimiä, jonka kanssa saan unelmaani toteuttaa! 

Yrittämisessä on aina omat riskinsä, hoiva-alalla ehkä vielä suuremmat kuin monella muulla alalla. Viranomaisvaatimukset ovat kovat ja isot valtakunnalliset yritykset valtaavat pikkuhiljaa myös Satakuntaa. Myös kaupunkien ja kuntien säästöt kohdistuvat usein juuri tälle puolelle.  Toisaalta silti nautin riskien ottamisesta ja erilaisista haasteista. Uskon, että työ tekijäänsä kiittää ja hyvin tehty työ palkitsee aina. Koko kymmenen vuoden ajan olemme laajentaneet pikkuhiljaa ja mikäli tarvetta ja kysyntää on, en näe estettä kasvulle. Erilaisia ideoita ja visioita pyörii päässäni, osa on toteutamiskelpoisia kun aika on kypsä ja osaa pitää vielä työstää ja pohtia  :) 

On kaksi asiaa, jotka olen päättänyt kymmenen vuotta sitten pitää mielessäni joka päivä:
1.  Asiakas on tämän yrityksen tärkein henkilö!  Aina!  Asiakasta varten teemme tätä työtä ja asiakkaiden tarpeista lähdetään. Aurinkokulma on perustettu asiakkaita varten, ei työpaikkoja varten. Ellei meillä ole tyytyväisiä asiakkaita, ei meillä ole myöskään työpaikkoja eikä koko yritystä. Vielä 10 vuoden yrittäjyyden jälkeen, voin puhtaalla omallatunnolla todeta, että kassavirta ei edelleenkään ole se ykkösprioriteetti vaikka rahaakin tarvitaan jotta homma toimii.

2. Työntekijän hyvinvointi on tärkeää! Työolosuhteet niin henkisesti kuin fyysisestikkin tulee olla asianmukaiset ja jokaista työntekijää pyrin kohtelemaan tasavertaisesti ja oikeudenmukaisesti. En oleta myöskään, että työntekijä ajattelisi tai toimisi kuten yrittäjä, vaikka odotankin työntekijältä tietynlaista yrittäjähenkisyyttä. Kun työntekijä voi hyvin ja asiakas on tyytyväinen, niin minäkin voin hyvin - on selkeästi minun etuni panostaa työntekijöiden hyvinvointiin!

Vuosien varrella olen oppinut myös arvostamaan omaa vapaa-aikaani ja onnekseni olen löytänyt mieleisen harrastuksen, josta myöskin on tullut tavallaan elämäntapa - eikä mielestäni lainkaan huono sellainen :)

Tämän yrittäjäunelmani toteutumisesta saan tietenkin olla äärimmäisen kiitollinen Markolle ja koko perheelleni! Marko lähti minun unelmaani toteuttamaan, vaikka hänellä ei ollut tuon taivaallista tietoa hoitoalasta, kehitysvammaisista saati mistään muustakaan tähän alaan liittyvästä. Mutta töiden tekoa ei pelännyt Markokaan ja oman työnsä ohella remontoi koko talon, kun yritystoimintaa aloitimme ja sitä pikkuhiljaa laajensimme. Alkuaikoina kirjanpitäjän kanssa mietimme, että jossain vaiheessa Aurinkokulma voisi ehkä työllistää Markonkin kokopäiväisesti - on tainnut ihan ensipäivästä lähtien työllistää aika mukavasti ;D

Lapset ovat myöskin kiitettävästi olleet toiminnassa mukana alusta asti. Monet asiakkaistamme ovat olleet lapsia 10 vuotta sitten ja aikuistuneet yhdessä omien lasteni kanssa samaan aikaan. Tietenkin olen äärimmäisen ylpeä, että Niko ja Nita ovat valinneet tämän alan, vaikken ajattelekkaan heidän koko ikäänsä työskentelevän Aurinkokulmassa. Kaikki lapset ovat joutuneet tai saaneet, minun unelmani vuoksi tekemään töitä pienestä pitäen ja bonuksena ovat oppineet varmasti paljon erilaisuudesta sekä suvaitsevaisuudesta ja paljon sellaista mitä ei koskaan opi kirjoista eikä koulusta. 

Kiitos Marko, Niko, Nita, Neea ja Nana sekä tietenkin anoppi Sari - mun rakkaat tukipilarit! (sydän) Kiitos myöskin kaikki upeat työkaverit! (sydän) Ja ennen kaikkea kiitos kaikki ihanat asiakkaat! (sydän) On mahtavaa olla yrittäjä, jolla on näin suurenmoinen perhe ja loistavat työkaverit sekä maailman parhaimmat asiakkaat! (sydän) Kiitos kaikki ihanuudet! (sydän)

Ps. Laittaisin satatuhatta sydäntä sinne tänne ja tonne, jos tämä kone sallisi! Siis niinku näin: sydän sydän sydän sydän sydän sydän! :D

- Mari :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti